کرمان دیار کریمان، پهناورترین استان ایران است که در جنوب شرقی کشور قرار گرفته است. استان کرمان از نظر جاذبه های تاریخی، در بین 5 استان تاریخی کشور قرار میگیرد و بخش عظیمی از تاریخ، تمدن و فرهنگ غنی ایران را در بر میگیرد. بسیاری از آثار تاریخی این استان مربوط به دوران صفویه، زندیه و قاجاریه است. کرمان در مجموع حدود ۷ هزار جاذبهی تاریخی دارد که نزدیک به 700 مورد در فهرست آثار ملی به ثبت رسیدهاست. همچنین وجود کویر زیبای لوت، یخچالهای طبیعی و آبشارهای زیبا، این استان را از نظر جاذبه های طبیعی غنی کردهاست.
بنابراین استان کرمان انتخابی مناسب برای گردشگران داخلی و توریستهای خارجی است. اگر قصد مسافرت به استان کرمان را دارید، حتما این مقاله از مجله اینترنتی لیلیمگ را مطالعه بفرمایید تا با بهترین دیدنیهای کرمان آشنا شوید.
مجموعه گنجعلی خان کرمان، آثاری از دوره صفویه – جاذبه گردشگری کرمان
مجموعه گنجعلی خان کرمان (Ganjali Khan Complex) از آثار تاریخی دوره صفویه است. گنجعلی خان که از حاکمان دوران شاه عباس صفوی بود، این مجموعه را شامل میدان، حمام، بازار، آبانبار، ضرابخانه، مدرسه، مسجد و کاروانسرا در مرکز قدیمی شهر کرمان به کمک معماری برجسته به نام استاد محمد معمار یزدی ساخت. به همین جهت نام این مجموعه زیبا گنجعلی خان است. مجموعه گنجعلی خان کرمان در 26 اردیبهشت سال 1347 شمسی در فهرست آثار ملی به ثبت رسید.
بازار گنجعلی خان در ضلع شمالی میدان گنجعلی خان و در حدفاصل چهارسوق و بازار اختیاری قرار گرفتهاست. این بازار به دلیل داشتن معماری دیدنی و جذاب، گردشگران زیادی را به خود جذب میکند. مدرسه گنجعلی خان نیز دیگر بنای دیدنی مجموعه محسوب میشود که در ضلع شرقی میدان گنجعلی خان قرار گرفتهاست. در کتیبهی سر در این بنا تاریخ 1007 هجری قمری (معادل با 1598 میلادی) درج شدهاست که نشان میدهد این اثر مربوط به دوران صفویه است. این مدرسه در طول تاریخ به کاروانسرا تبدیل شدهاست.
حمام گنجعلی خان با مساحتی حدود 1000 متر مربع، در بازار جنوبی واقع شدهاست. حمام گنجعلی خان به دلیل داشتن کاشیکاریها، نقاشیها، گچبریها، مقرنس کاریها و کاربندیهای زیبا و ظریف با استفاده از مصالح سنگی، معماری باشکوهی دارد. امروزه حمام گنجعلی خان به موزه مرد شناسی کرمان تبدیل شده و البته جلوههای بینظیر معماری ایرانی همچنان در نقاط مختلف آن قابل مشاهده است. ضرابخانه گنجعلی خان نیز امروزه به موزه سکه کرمان تبدیل شده است.
بازدید از این مجموعهی دیدنی قطعا اولویت اول شما در سفر به کرمان خواهد بود.(اطلاعات بیشتر)
حمام وکیل کرمان یا چایخانه سنتی وکیل کرمان – دیدنی های کرمان
حمام وکیل کرمان (Vakil Bath Kerman) از آثار تاریخی مربوط به دوره قاجاریه است. آثار موجود در بنا نشان میدهد که این حمام در سال 1280 شمسی ساخته شدهاست. البته در سال 1369 یک بازسازی بر روی سر در این حمام صورت گرفت. معماری باشکوه حمام وکیل که تاثیر گرفته از معماری دوره زندیه و قاجاریه است، باعث استقبال زیاد گردشگران از این بنای تاریخی شدهاست. شما میتوانید از طریق بازار گنجعلی خان به حمام وکیل دسترسی داشته باشید.
حمام وکیل از دو بخش رختکن و گرمابه تشکیل شده بود که البته امروزه تبدیل به چایخانه سنتی و رستوران شدهاست. شما در این جاذبهی دیدنی علاوه بر لذت بردن از فضای تاریخی حمام، میتوانید از خوردن غذاهای سنتی و محلی کرمان مثل خورش بز قرمه، زیره پلو و کشک کدو لذت ببرید.
گنبد جبلیه کرمان با معماری سنگی و عظیم – جاهای دیدنی کرمان
گنبد جبلیه (Jabalieh) کرمان از آثار باستانی مربوط به دوران ساسانیان قبل از ورود اسلام به ایران است. گنبد هشت ضلعی جبلیه تنها بنای سنگی کرمان محسوب میشود که استوار ماندن آن در طی قرنها، از نکات شگفتانگیز آن محسوب میشود. برخی از تاریخنگاران معتقدند که این بنا یک آتشکده بوده است و یا قبر یکی از زرتشتیان در آن قرار داشتهاست. به هر ترتیب پس از ورود اسلام به ایران تغییراتی در معماری این بنا صورت گرفتهاست.
این اثر در سال 1376 شمسی در فهرست آثار ملی به ثبت رسید. سپس بخشهای مختلف آن بازسازی شد و در سال 1383 به موزه سنگ کرمان تبدیل شد. این موزه در شرق شهر کرمان و خیابان شهدا قرار دارد و محل نگهداری کتیبههای تاریخی محسوب میشود.
ارگ بم بزرگترین بنای خشت و گلی جهان – جاذبه های گردشگری کرمان
مجموعهی ارگ بم (Arg e Bam) بزرگترین مجموعهی شهریِ خشتی جهان محسوب میشود. باستانشناسان قدمت مجموعهی ارگ بم را حدود 2200 سال تخمین زدهاند. مجموعهی ارگ بم در واقع دژی مستحکم بودهاست که ارگ فقط بخشی از آن را تشکیل میدهد. این ارگ از 38 برج دیدهبانی، یک خندق عمیق برای حفظ ارگ از یورشها و بارویی عظیم تشکیل شدهاست. در ساخت این بنا به ندرت از سنگ و آجر استفاده شده و خشت خام، گل رس و تنه خرما مصالح اصلی آن را تشکیل میدهند. بقایای آتشکده دوره ساسانی، زورخانه، حمام عمومی، اصطبلها، سرباز خانه، زندان، خانههای عمومی متصل به هم، عمارت چهار فصل با سه طبقه و چاههای آب از بناهای کشف شده در مجموعه ارگ بم است. البته این بناها تاریخ یکسانی ندارند و در دورههای مختلف ساخته شدند.
بنای ارگ بم در شمال شرقی شهر بم و بر فراز تپه آذرین قرار گرفته است. متاسفانه در زلزله سال 1382، بخشهای زیادی از ارگ بم آسیب دید. البته پس از زلزله بازسازیهای مختلفی روی آن صورت گرفتهاست. ارگ بم یکی از آثار تاریخی ایران است که در فهرست میراث جهانی یونسکو نیز به ثبت رسیدهاست.
ارگ راین کرمان دومین بنای بزرگ خشتی جهان مربوط به ساسانیان – دیدنی های کرمان
ارگ راین (Rayen Castle) از آثار دوره ساسانیان و پیش از ورود اسلام به ایران است که پس از ارگ بم دومین بنای خشتی عظیم در دنیا محسوب میشود. این ارگ در جنوب غربی شهر راین و در ۱۰۰ کیلومتری جنوب شرقی شهر کرمان واقع شده و بیش از 22 هزار مترمربع مساحت و 44 هزار مترمربع حریمِ بنا دارد. این ارگ عظیم بر بالای تپهای در دامنه کوه هزار و در ارتفاع ۲۲۰۰ متری از سطح دریا ساخته شدهاست. به همین جهت از نظر طبیعی و امنیتی موقعیتی استراتژیک داشتهاست به گونهای که در طول تاریخ هیچ لشکر و دشمنی نتوانسته به آن نفوذ کند.
ارگ راین از نظر معماری و ساخت شباهت زیادی به ارگ بم دارد. به همین دلیل پس از زلزله بم و آسیب جدی به ارگ بم، ارگ راین بازدیدکنندگان بیشتری به خود میبیند. جالب است بدانید که ارگ راین تا 150 سال پیش و در دوران قاجار محل سکونت مردم بوده است. همچنین این ارگ حدود 20 دقیقه با آبشار راین فاصله دارد که یک جاذبهی طبیعی و دیدنی است. میتوانید پس از لذت بردن از معماری باشکوه ارگ راین، فضای دیدنی و طبیعی آبشار راین را نیز تجربه کنید.
موزه هنرهای معاصر یا موزه صنعتی کرمان – جاهای دیدنی کرمان
موزه هنرهای معاصر کرمان به همت استاد مرحوم حاج علی اکبر صنعتیزاده تاسیس شد و نشاندهنده غنای فرهنگی کرمان و ایران است. نقاشیهای آبرنگ و رنگ روغن، تابلوهای موزائیکی، مجسمههای گچی، مرمری، برنزی و چوبی از آثار موجود در موزه هنرهای معاصر کرمان هستند. نیمی از آثار موجود در موزه متعلق به خود استاد صنعتیزاده و سایر آثار موزه نیز متعلق به هنرمندان معاصر ایرانی نظیر کمالالملک و سهراب سپهری و برخی هنرمندان خارجی مثل آگوست رودن، هنری مور و امیل نولده است. موزه هنرهای معاصر در خیابان شریعتی شهر کرمان و در حد فاصل میدان باغ ملی و چهار راه طهماسب آباد واقع شدهاست.
باغ شاهزاده ماهان کرمان، یادگار قاجاریه در دل کویر – جاذبه های گردشگری کرمان
باغ شاهزاده یا شازده ماهان (Shazdeh Garden) از اثار تاریخی دورهی قاجار است که در سال 1390 به عنوان یک باغ با معماری ایرانی در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیدهاست. این باغ در دو کیلومتری شهر ماهان در نزدیکی شهر کرمان و در دامنه کوههای تیگران واقع شدهاست. این باغ به دلیل قرارگیری در ارتفاعات، آبوهوای دلپذیری دارد و مقصد بسیاری از گردشگران در استان کرمان محسوب میشود.
این باغ یکی از زیباترین باغ های سنتی ایرانی محسوب میشود که آثار باشکوه معماری ایرانی در نقاط مختلف آن قابل مشاهده است. با توجه به اسناد تاریخی باغ شاهزاده ماهان توسط حاکم کرمان به نام عبدالحمید میرزا در سال 1297 قمری و با الگوبرداری از باغ فتح آباد کرمان ساخته شد. البته ساخت بنای باغ به دلیل مرگ ناگهانی حاکم متوقف شد. جای خالی کاشیها در سر در ورودی باغ نمایشگر این موضوع است. حمام، شبکه آبرسانی و حوض این باغ جلوهی زیبایی به آن بخشیدهاست.
باغ عمارت فتح آباد یا باغ عمارت بیگلربیگی کرمان – دیدنی های کرمان
باغ عمارت فتح آباد (Fath-Abad Garden) یا بیگلربیگی از اثار تاریخی دورهی قاجار است که در روستای اختیار آباد واقع در 25 کیلومتری شهر کرمان، قرار گرفته است. این باغ محل حکمرانی فضل علی خان بیگلر بیگی از حاکمان قاجار، بودهاست و به عنوان یادبودی از او به جا مانده است. وجود عمارتهای باشکوه با معماری بینظیر، برج و باروی دیدنی، قنات آب و شبکه آبرسانی این مجموعه را به تفرجگاهی خاطرهانگیز برای گردشگران تبدیل کردهاست. باغ عمارت فتحآباد در سال 1381 در فهرست آثار ملی به ثبت رسید.(منبع)
یخدان مویدی کرمان بزرگترین یخچال خشتی جهان – جاهای دیدنی کرمان
یخدان مویدی (Yakhchal Moayedi) یکی از آثار دوره صفویه است که در خیابان ابوحامد در شهر کرمان واقع شدهاست. این یخچال طبیعی با هدف ذخیرهسازی یخ در زمستان برای استفاده در تابستان از جنس خشت خام، ملات گل و اندود کاه گل ساخته شده بود. یخدان مویدی بزرگترین یخچال خشت و گلی جهان محسوب میشود و از بخشهای مختلفی شامل مخزن دایره شکل، حصار بلند و 12 متری، استخر و چالهیخدان تشکیل شدهاست. این بنا به گونهای طراحی و ساخته شده بود که مشابه یک یخچال طبیعی عمل کرده و بدون استفاده از برق، یخ را برای استفاده در تابستان حفظ میکرد. آب این یخچال توسط قنات مویدی تامین میشد به همین دلیل به آن یخدان مویدی میگویند. یخدان مویدی در سال 1378 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید. این بنا امروزه به مرکز فرهنگی و کتابخانه کودکان تبدیل شده است.
پیشنهاد میکنیم برای آشنایی بیشتر با جاذبههای گردشگری کرمان، ویدئوهای زیر را مشاهده نمایید:
آبشار های سیمک کرمان – جاذبه های گردشگری کرمان
آبشار های سیمک (Simak Waterfalls) یکی از جاذبه های طبیعی استان کرمان است که در روستای کوهپایه و در ۳۵ کیلومتری شمال کرمان واقع شده است. این منطقه دارای 13 آبشار با ارتفاعهای مختلف است به همین دلیل یکی از مقاصد مطلوب برای کوهنوردان و صخره نوردان محسوب میشود. ارتفاع آبشارهای سیمک از 20 متر تا 7 متر تغییر میکند.
همچنین در شمال روستای کوهپایه، تنگهای به نام سیمک وجود دارد که نام آبشارها از آن گرفته شدهاست. عرض تنگه سیمک بین سه تا پنج متر است و دیوارههایی بلند و سنگی دارد. به همین جهت این تنگه نیز محل مناسبی برای سنگنوردان و کوهنوردان است. وجود امکانات مناسب و اردوگاه، مجموعه آبشارهای سیمک را کاملا برای پذیرایی از ورزشکاران و گردشگران آماده کردهاست.
آبشار های خوشکار بافت کرمان – جاهای دیدنی کرمان
آبشار های خوشکار (Khoshkar Waterfalls) یکی دیگر از جاذبه های طبیعی کرمان است که در نزدیکی روستای کیسکان در شهرستان بافت واقع شدهاست. این آبشارها به دلیل قرار گیری در درهای به نام خوشکار، به آبشارهای خوشکار معروف شدهاند. شهرستان بافت دو آبشار معروف دیگر به نامهای آبشار سه کاسه و آبشار بنگان نیز دارد که دیدن آنها هم خاطرهانگیز خواهد بود.
آبشارهای خوشکار از دو آبشار نقرهای تشکیل شده است که در کنار آبشار دوم یک غار قرار دارد. سرازیر شدن آبشار باعث میشود دهانه غار پوشیده شده و یک منظره دیدنی برای گردشگران خلق شود. برای رفتن به آبشارهای خوشکار باید از مسیر روستای کیسکان و در دره خوشکار پیاده حرکت کرده تا به آبشارهای دیدنی خوشکار برسید. همچنین با ادامه مسیر و بالا رفتن از ارتفاعات، به قله لاله زار خواهید رسید.
منطقه گندم بریان گرمترین نقطه زمین در کرمان – جاذبه های دیدنی کرمان
منطقه گندم بریان یکی از عجایب استان کرمان مسحوب میشود. گندم بریان منطقهای بیابانی است که در حاشیه کویر لوت و در شرق رودخانه شور شهداد واقع شدهاست. این منطقه مساحتی در حدود 480 کیلومترمربع داشته و 83 کیلومتر با مرکز شهر فاصله دارد. نکتهی جالب درباره گندم بریان این است که بر اساس یافتههای ماهوارهای ناسا، گرمترین نقطهی کره زمین در این منطقه قرار دارد. گردشگران و مسئولان محلی دمای 71 درجه سانتی گراد را از این منطقه گزارش کردهاند. البته مردم محلی معتقدند که در برخی از ایام سال، دمای هوا در گندم بریان به بالاتر از 90 درجه سانتی گراد نیز میرسد!
پوشش سطحی منطقهی گندم بریان تماما از سنگها و گدازههای سیاهرنگ آتشفشانی است که این موضوع باعث افزایش جذب نور خورشید و بالا بودن دما میشود. منطقهی گندم بریان در فصل زمستان آبوهوایی بسیار مطبوع دارد و گردشگران زیادی را به خود جذب میکند. با حضور در این منطقه ارتفاعات پوشیده از برف سیرچ کرمان کاملا مشخص است. قلههای سیرچ تا آخرین روزهای اردیبهشت نیز همچنان پوشیده از برف هستند. این ارتفاعات با داشتن پیست اسکی سیرچ، تفرجگاهی زمستانی برای گردشگران و علاقهمندان به اسکی محسوب میشود.
کویر لوت و زیبایی های کلوت شهداد – جاهای دیدنی کرمان
کویر لوت (Lut Desert) یکی از بکرترین و بینظیرترین جاذبه های طبیعی استان کرمان محسوب میشود که هر ساله گردشگران بسیار زیادی را از سایر شهرها و حتی دیگر کشورهای جهان به خود جذب میکند. وجود منطقه گندم بریان به عنوان گرمترین نقطه زمین و همچنین وجود گود لوت به عنوان گودترین نقطه داخلی فلات ایران، این کویر را از هر نظر شگفتانگیز و دیدنی کردهاست. البته کویرنوردی در این منطقه خطرات و دشواریهای زیادی دارد و نیازمند تجهیزات خاصی است.
کلوت شهداد (Shahdad Kalut) به عنوان اسرارآمیزترین و بلندترین هرمهای ماسهای دنیا، دیگر جاذبهی دیدنی کویر لوت است. این کلوت از دور مانند شهری باشکوه با آسمانخراشهای کلوخی است. این کلوتهای ماسهای در اثر فرسایش با باد ایجاد شده و هیچ موجود زندهای در آن سکونت ندارد. به همین دلیل مردم محلی و گردشگران کلوت شهداد را شهر ارواح، شهر خیالی و یا شهر لوت مینامند. باستانشناسان در جنوب کلوت شهداد چندین شی برنزی و سفالی قدیمی پیدا کردهاند. کلوت شهداد در 40 کیلومتری شهر کرمان قرار دارد. این کلوت به دلیل نزدیکی به شهر شهداد، به نام کلوت شهداد معروف شدهاست.
برای آشنایی بیشتر با شهر زیبای کرمان و جاذبههای گردشگری آن، ویدئوی زیر را (باغ زیبای شاهزاده ماهان از نمای بالا) مشاهده نمایید:
قرار گرفتن کوهستان پوشیده از برف و پر آب سیرچ در مجاورت شهداد یکی دیگر از نکات عجیب و شگفتانگیز کویر لوت است. کویر لوت مساحتی در حدود ۴۰ هزار کیلومتر مربع دارد و بیست و هفتمین بیابان بزرگ جهان محسوب میشود. این بیابان از نوع ریگ و ماسهای بوده و پوشش گیاهی آن درختان و درختچههای گز با حدود 10 متر طول است. این درختان در گلدانهای کویری به نام نبکا قرار گرفته و از آب سفرههای زیرزمینی تغذیه میکنند.
امیدواریم با سفر به کرمان، از جاذبه های طبیعی و تاریخی آن لذت ببرید.