هوموس یا حمص یک پیش غذای مقوی و خوشمزه عربی است که با نخود و ارده تهیه میشود. هوموس کاملا گیاهی است و به همین دلیل محبوبیت زیادی در بین گیاهخواران دارد. در این مطلب قصد داریم تا شما را با طرز تهیه بهترین هوموس آشنا کنیم.
هوموس یا حمص (Hummus) در دسته پیش غذاهای عربی و مدیترانهای طبقهبندی میشود. این غذا به طور ویژه در کشور لبنان شهرت زیادی دارد و در اکثر رستورانهای لوکس لبنان و یا رستورانهای سنتی لبنان قبل از غذای اصلی سرو میشود. هوموس در کنار باباغنوش، فلافل، شاورما و تبوله از معروفترین غذاهای عربی است و در ایران نیز طرفداران زیادی دارد.
حمص یک غذای کامل و عالی برای گیاهخواران است که میتوانند آن را برای وعده ناهار یا شام در کنار سبزیجات، نان پیتا یا چیپس میل کنند. مواد اصلی تشکیل دهندهی این پیش غذای عربی شامل نخود و ارده است. در ادامه با ما در مجله اینترنتی لیلیمگ همراه باشید تا دستور تهیه هوموس را به شما آموزش دهیم.
مواد لازم برای تهیه هوموس یا حمص
برای 4 نفر |
|||
---|---|---|---|
یک ساعت و 15 دقیقه برای آمادهسازی و پخت |
|||
دسته غذای عربی، پیش غذا |
|||
مواد لازم برای تهیه هوموس یا حمص: نخود پخته: 2 پیمانه ارده: 3 قاشق غذاخوری روغن زیتون 3 قاشق غذاخوری آبلیمو: 1.5 قاشق غذاخوری سیر: یک حبه نمک: یک قاشق چایخوری فلفل سیاه: نصف قاشق چایخوری |
تجهیزات لازم برای تهیه حمص یا هوموس: قابلمه گاز آبکش غذاساز |
طرز تهیه هوموس یا حمص اصل لبنانی:
1. دو پیمانه نخود را از 24 ساعت قبل خیس کرده و چندین مرتبه آب آن را عوض کنید. سپس نخودها را بپزید تا کاملا نرم شوند. میتوانید به جای نخود پخته از کنسرو نخود نیز استفاده کنید.
2. نخود پخته شده را آبکش کرده و به همراه آبلیمو، روغن زیتون، ارده، سیر، نمک و فلفل سیاه داخل غذاساز بریزید. سپس مواد حمص را برای حداقل 5 دقیقه میکس کنید تا کاملا یکدست شوند. در این مدت چند مرتبه در غذاساز را برداشته و مواد میکس نشده را با قاشق از دیواره جدا کنید. در ضمن توجه کنید که نسبت بین نخود، ارده و سایر ادویهها را میتوانید با توجه به ذائقه خودتان کمی تغییر دهید.
3. زمانی که ترکیب هوموس درون غذاساز کاملا یکدست شد، مقداری از آن را تست کرده و در صورت نیاز با افزودن نمک، فلفل سیاه یا آبلیمو مزهی آن را تنظیم کنید. در صورت تمایل میتوانید از فلفل قرمز و پاپریکا نیز استفاده کنید تا هوموس شما طعم تندتری داشته باشد. البته این ادویهها در دستور اصلی حمص لبنانی نیستند.
4. هوموس آماده شده را در ظرفی بریزید و با قاشق روی آن را صاف کنید. هوموس را با روغن زیتون، گشنیز و جعفری ساطوری شده یا مغزهای بو داده تزیین کرده و سرو کنید. نوش جان ….
برای مشاهده مراحل پخت و آماده سازی هوموس، ویدئوی زیر را مشاهده نمایید:
نکات مهم در طبخ هوموس یا حمص:
بهترین روش گرفتن نفخ نخود برای درست کردن حمص چیست؟
بهتر است نخود را از شب قبل و برای حداقل 24 ساعت در آب ولرم و کمی نمک خیس کنید. در ضمن هر چند ساعت به آن سر بزنید و آب آن را عوض کنید. در زمان پخت نیز ابتدا نخودها را بین یک دستمال نخی بریزید و کمی مالش دهید تا پوست نخودها جدا شود. سپس آن را به مدت چند ساعت روی حرارت بپزید تا کاملا نرم شود و بعد نخود پخته را آبکش کنید. همچنین یک ترفند موثر برای گرفتن نفخ نخود استفاده از خیار است! به این ترتیب که در زمان پخت یک خیار را با پوست داخل قابلمه بیندازید و بعد از پختن نخودها خیار را خارج کنید. خیار نه تنها مزهی نخود پخته را تغییر نمیدهد، بلکه نفخ آن را کاملا میگیرد.
هوموس را برای چند وقت میتوان در یخچال نگهداری کرد؟
میتوانید باقیماندهی هوموس را در یک ظرف دربسته ریخته و حداکثر برای یک هفته درون یخچال نگهداری کنید.
خواص و فواید حمص برای سلامتی:
ارزش غذایی حمص در جدول زیر آمدهاست: (اطلاعات بیشتر)
ارزش غذایی حمص برای صد گرم
انرژی: 166 کیلوکالری |
|
---|---|
ماده مغذی | درصد نیاز روزانه |
پروتئین 8 گرم | 16 % |
چربی کل 10 گرم | 15 % |
کربوهیدرات کل 14 گرم | 4 % |
فیبر 6 گرم | 24 % |
قند 0 گرم | – |
ویتامین A | 0 % |
ویتامین D | 0 % |
ویتامین B12 | 0 % |
ویتامین B6 | 10 % |
ویتامین C | 0 % |
کلسیم | 3 % |
آهن | 13 % |
منیزیم | 17 % |
چربی اشباع 1.4 گرم | 7 % |
کلتسرول 0 میلیگرم | 0 % |
توجه: درصد نیاز روزانه برای رژیم غذایی 2000 کیلوکالری در روز است. |
نخود و ارده مواد اصلی تشکیل دهنده حمص هستند. به همین دلیل این غذا سرشار از فیبر و آهن است و فواید زیر را برای سلامت بدن دارد:
- نخود موجود در حمص حاوی دیس لیپدمی است و به همین دلیل به کاهش کلسترول بد خون کمک میکند. در نتیجه مصرف حمص میتواند احتمال بروز بیماریهای قلبی و سکته را کاهش دهد.
- حمص مقادیر بسیار زیادی آهن دارد. آهن به فرآیند خون رسانی در بدن کمک کرده و باعث تقویت سیستم ایمنی میشود. به علاوه آهن برای متابولیسم بدن ضروری است و فواید زیادی برای زنان باردار و مادران شیرده دارد.
- قرار دادن حمص در رژیم غذایی به دلیل وجود مقادیر مناسب از فیبر و پروتئین باعث احساس سیری و کاهش اشتها میشود و به این ترتیب به کاهش وزن و لاغری کمک میکند.
- فواید حمص برای سلامت پوست: حمص به دلیل داشتن نخود فواید زیادی برای سلامت پوست دارد که از جملهی آن میتوان به درمان عفونتهای قارچی اشاره کرد.
- فواید حمص برای سلامت مو: نخود موجود در حمص حاوی منیزیم و پروتئینهای مفدی برای مو است و از سفید شدن مو جلوگیری میکند.
موارد احتیاطی و مضرات حمص: (اطلاعات بیشتر)
- حتما قبل از تهیه حمص نخود را بخیسانید تا نفخ آن گرفته شود.
- مصرف زیاد حمص در مبتلایان به زخم کلیه و مثانه، زنان باردار و شیرده توصیه نمیشود.
- مصرف بیش از حد حمص ممکن است باعث نفخ و مشکلات گوارشی شود.
پیشنهاد میکنیم برای آشنایی بیشتر با طرز تهیه هوموس، ویدئوهای زیر را مشاهده نمایید:
همچنین شما میتوانید از نخود برای درست کردن غذاهای خوشمزهی دیگری نظیر سوپ نخود مدیترانهای، فلافل و نخود پلو استفاده کنید. امیدواریم هوموس را در منزل درست کنید و از آن لذت ببرید. همچنین پیشنهاد میکنیم با سایر غذاهای عربی نظیر سمبوسه هم آشنا شوید.در آخر منتظر پیشنهادات و سوالات شما در قسمت نظرات هستیم.