قرص پاروکستین (Paroxetine) با اسامی تجاری پاکسیل و پاروکستینا یک داروی ضدافسردگی است که برای درمان اختلال افسردگی ماژور، اختلال وسواس فکری عملی، اختلال وحشت، اختلال اضطراب اجتماعی، اختلال استرس پس از سانحه، اختلال اضطراب فراگیر و اختلال دیسفوریک قبل از قاعدگی تجویز میشود. این دارو برای درمان زود انزالی در آقایان هم کاربرد دارد و تجویز میشود. البته مصرف پاروکستین باید تحت نظر پزشک باشد. زیرا در صورت مصرف غیراصولی احتمال بروز تداخل دارویی و برخی عوارض جانبی نظیر تهوع، سردرد، اسهال و خواب آلودگی وجود دارد. در ادامه با مجله اینترنتی لیلیمگ همراه شوید تا شما را با موارد مصرف، دوز و روش مصرف، عوارض جانبی و نکات احتیاطی در مورد داروی پاروکستین آشنا کنیم.
اطلاعات دارویی و موارد مصرف پاروکستین
پاروکستین – Paroxetine | ||
---|---|---|
نام تجاری دارو | قرص پاروکستینا، قرص پاکسیل، لوکسیم، سروستاپ، پاروکست | |
مصرف در حاملگی | گروه D – دارای عوارض و فقط با تجویز پزشک مصرف شود. | |
شرایط نگهداری | در دمای اتاق و دور از رطوبت، گرما و حرارت | |
اشکال دارویی پاروکستین | ||
قرص پاروکستین 10 میلیگرم | ||
قرص پاروکستین 20 میلیگرم | ||
قرص پاروکستین 30 میلیگرم |
قرص پاروکستین برای چیست؟
پاروکستین یک داروی ضدافسردگی است که در گروه مهارکنندههای انتخابی بازجذب سروتونین (SSRIs) قرار میگیرد. این دارو فرآیندهای شیمیایی درون مغز را تحت تاثیر قرار داده و به این ترتیب به درمان افسردگی، اضطراب و سایر مشکلات مرتبط کمک میکند.
به طور کلی از قرص پاروکستین برای درمان موارد زیر استفاده میشود:
- اختلال افسردگی ماژور
- حملات پانیک یا اختلال هراس
- اختلال وسواس فکری-عملی (OCD)
- اختلالات اضطرابی
- اختلال استرس پس از سانحه (PTSD)
- اختلال ناخوشی پیش از اقاعدگی (PMDD)
به علاوه از این دارو برای گرگرفتگی مرتبط با یائسگی در خانمها و همچنین درمان زود انزالی در آقایان هم استفاده میشود.
قرص پاروکستین برای زود انزالی
مطالعات بسیاری حاکی از آن است که میتوان از قرص پاروکستین برای درمان انزال زودرس در آقایان استفاده کرد. این تحقیقات نشان میدهد که مصرف این دارو زمان انزال را 6 تا 13 برابر افزایش میدهد که در مقایسه با سایر داروهای SSRI نظیر سرترالین، سیتالوپرام، فلووکسامین و فلوکستین بسیار اثرگذارتر است. البته قرص پاروکستین برخلاف قرص داپوکستین که تاثیرگذاری فوری دارد، اثر سریع و لحظهای نداشته و باید برای یک دوره مصرف شود تا اثر درمانی داشته باشد. در غیر این صورت و اگر قرص صرفا چند ساعت قبل از رابطهی جنسی مصرف شود، زمان انزال را حداکثر تا 1.5 برابر افزایش میدهد که اصلا رضایتبخش نیست. برای مطالعهی بیشتر درباره اثر این قرص روی زود انزالی، فایل pdf زیر را مطالعه کنید.
در نظر داشته باشید که مصرف این قرص برای درمان زود انزالی در طولانی مدت ممکن است عوارضی نظیر اختلالات نعوظ، کاهش میل جنسی و سایر مشکلات را به همراه داشته باشد. به همین دلیل بهتر است برای جلوگیری از عوارض قرص پاروکستین برای زود انزالی به سراغ سایر روشهای درمانی بروید.
فارماکوکینتیک و مکانیسم اثر قرص پاروکستین
پاروکستین به تعادل مادهای به نام سروتونین در مغز کمک کرده و به این ترتیب در درمان اختلالات مرتبط با افسردگی و اضطراب موثر است. متعادل شدن سروتونین به شما کمک میکند تا روحیه، خواب، اشتها و سطح انرژی بهتری داشته باشید و همچنین باعث میشود که با شوق و علاقهی بیشتری به زندگی ادامه دهید. در طرف مقابل، تعادل سروتونین کمک میکند تا ترس، اضطراب، افکار ناخواسته و تعداد حملات وحشت در شما کاهش یابد. به علاوه این دارو باعث میشود تا تمایل شما به انجام کارهای مکرر و وسواس گونه مانند شستن مکرر دستها، شمردن اجسام و چک کردن موضوعات مختلف کم شود (اطلاعات بیشتر).
پاروکستین پس از مصرف به خوبی در بدن جذب میشود. غلظت دارو در بدن پس از 6 تا 10 ساعت به مقدار حداکثری میرسد و پس از 7 تا 14 روز به حالت پایدار میرسد. 98 درصد از دارو در بدن متابولیزه شده و کمتر از 2 درصد آن بدون تغییر از طریق ادرار دفع میشود.
دوز و نحوه مصرف پاروکستین
قرص پاروکستین در انواع مختلف از 10 میلیگرم تا 30 میلیگرم وجود دارد. این که شما باید کدام دوز را مصرف کنید، کاملا به نوع بیماری و شرایط شما بستگی دارد و توسط پزشک تعیین میشود. در بیشتر افراد قرص پاروکستین در ابتدا با دوز 10 یا 20 میلیگرم در روز تجویز میشود. البته ممکن است این دوز در آینده با توجه به نیاز شما و تشخیص پزشک افزایش پیدا کند. معمولا حداکثر دوز پاروکستین 50 یا 60 میلیگرم در روز است. البته برای افراد بزرگتر از 64 سال، حداکثر مقدار مجاز 40 میلیگرم در روز است. به علاوه در صورتی که مبتلا به اختلالات کبدی یا کلیوی باشید، احتمالا دوز کمتری برای شما تجویز میشود.
در ادامه دوز و نحوه مصرف داروی پاروکستین برای بیماریهای مختلف آورده شده است:
قرص پاروکستین برای افسردگی ماژور، اختلال اضطراب عمومی و استرس بعد از سانحه
در افراد 18 تا 64 سال:
شروع با دوز 20 میلیگرم در روز که در صورت نیاز هر هفته 10 میلیگرم در روز افزایش مییابد.
حداکثر مقدار مجاز 50 میلیگرم در روز است.
در افراد بزرگتر از 64 سال:
شروع با دوز 10 میلیگرم در روز که حداکثر تا دوز 40 میلیگرم در روز افزایش مییابد.
قرص پاروکستین برای اختلال وسواس فکری عملی و اختلال هراس
در افراد 18 تا 64 سال:
شروع با دوز 20 میلیگرم در روز که هر هفته 10 میلیگرم در روز افزایش مییابد تا به دوز 40 میلیگرم برسد.
حداکثر مقدار مجاز 60 میلیگرم در روز است.
در افراد بزرگتر از 64 سال:
شروع با دوز 10 میلیگرم در روز که حداکثر تا دوز 40 میلیگرم در روز افزایش مییابد.
قرص پاروکستین برای اختلال اضطراب اجتماعی
در افراد 18 تا 64 سال:
شروع با دوز 20 میلیگرم در روز که در صورت نیاز هفتهای 10 میلیگرم در روز به آن اضافه میشود.
حداکثر مقدار مجاز 60 میلیگرم در روز است.
در افراد بزرگتر از 64 سال:
شروع با دوز 10 میلیگرم در روز که حداکثر تا دوز 40 میلیگرم در روز افزایش مییابد.
قرص پاروکستین برای انزال زودرس
بسته به شرایط شما ممکن است در ابتدا قرص پاروکستین 10 یا قرص پاروکستین 20 برای زود انزالی تجویز شده و در صورت نیاز مقدار آن افزایش مییابد. دربارهی نحوهی مصرف این دارو برای درمان زود انزالی، فقط و فقط به تجویز پزشک متخصص اورولوژی عمل کنید.
برای آشنایی بیشتر با قرص پاروکستین و دوز مصرف آن، ویدئوی زیر را تماشا کنید:
نکات مهم در مصرف داروی پاروکستین
- اگر قرص پاروکستین برای یک نوبت در روز تجویز شده است، بهتر است آن را صبحها و همراه با صبحانه میل کنید. این کار از بروز عوارض گوارشی جلوگیری میکند.
- از جویدن، خرد کردن یا له کردن قرص پاروکستین پرهیز کنید.
- اثرگذاری پاروکستین معمولا 4 تا 6 پس از شروع مصرف آغاز میشود. بنابراین دورهی درمان را به طور کامل طی کرده و از قطع کردن خودسرانهی دارو اجتناب کنید.
- احتمال بروز عوارضی نظیر احساس خستگی و یا اختلالات جنسی پس از مصرف دارو وجود دارد. البته این عوارض در بسیاری از موارد خفیف هستند و پس از چند هفته به صورت طبیعی از بین میروند.
- خواب آلودگی و سرگیجه از عوارض شایع پاروکستین است. در صورت بروز این علائم، از رانندگی و کارهای پرخطر پرهیز کنید.
- برخی از افراد پس از مصرف داروهای ضدافسردگی مثل قرص پاروکستین، دچار افکار مرتبط با خودکشی میشوند. به همین دلیل توصیه میکنیم پس از مصرف دارو نسبت به تغییرات خلق و خو یا علائم خود هوشیار باشید و مشکلات روحی روانی جدید یا وخیمتر را به پزشک خود اطلاع دهید.
- مصرف قرص پاروکستین با نوشیدنیهای الکلی، باعث بروز عوارض جانبی خواهد شد.
- قطع کردن قرص پاروکستین باید به صورت تدریجی و تحت نظر پزشک باشد. زیرا اگر مصرف دارو را به یکباره کنار بگذارید، احتمال بروز عوارض جانبی وجود دارد.
روش نگهداری قرص پاروکستین
قرص پاروکستین را در دمای اتاق و دور از رطوبت، گرما و تابش مستقیم نور خورشید نگهداری کنید. از قرار دادن دارو در حمام پرهیز کرده و آن را دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی قرار دهید.
میتوانید برای نگهداری بهتر این دارو از ابزارهای مخصوص نگهداری دارو استفاده کنید. این ابزارها علاوه بر نگهداری مناسب، شما را در یادآوری زمان مصرف دارو هم کمک میکنند. برای خرید این محصولات از لینک زیر استفاده کنید:
موارد احتیاط قرص پاروکستین
اگر هریک از شرایط یا بیماریهای زیر را دارید، موضوع را پیش از مصرف پاروکستین به اطلاع پزشک خود برسانید. زیرا مصرف این قرص در این شرایط باید با احتیاط و تعیین دوز مناسب باشد:
- بیماری قلبی یا فشار خون بالا
- سابقه سکته قلبی
- بیماری کبدی یا کلیوی
- سابقهی خونریزی بیدلیل یا مشکل در انعقاد خون
- افرادی که قصد بارداری دارند.
- بارداری
- شیردهی
- عارضهی گلوکوم یا فشار بالا در چشم
- صرع یا تشنج
- اختلال دوقطبی یا افسردگی شیدایی
- افسردگی همراه با افکار خودشکی
- اعتیاد به مواد مخدر
- هیپوناترمی یا پایین بودن سطح سدیم خون
- دیابت
- سابقهی واکنش آلرژیک به پاروکستین یا هر داروی دیگر
علاوه بر موارد فوق، اگر سابقهی مصرف هر گونه داروی ضدافسردگی دیگری را دارید، حتما موضوع را به اطلاع پزشک خود برسانید. زیرا برخی از داروهای ضدافسردگی با پاروکستین تداخل دارویی دارند و ممکن است باعث افزایش فشار خون شوند (حتی اگر چندین هفته از مصرف آنها گذشته باشد). در قسمتهای بعدی به تداخل دارویی قرص پاروکستین خواهیم پرداخت.
موارد منع مصرف قرص پاروکستین
در صورت وجود برخی از بیماریها و مشکلات سلامتی، مصرف قرص پاروکستین برای شما ممنوع است. در این شرایط مضرات این قرص بیشتر از فواید درمانی آن است و به همین دلیل باید از مصرف آن اجتناب کنید. به طور کلی موارد منع مصرف قرص پاروکستین شامل موارد زیر است:
- افراد کوچکتر از 18 سال
- مصرف همزمان با داروهای تیوریدازین و پیموزاید
علاوه بر موارد فوق، مصرف قرص پاروکستین حداقل 14 روز قبل یا 14 روز پس از مصرف داورهای مهارکنندهی مونوآمین اکسیداز (MAOIs) مانند ایزوکربوکسازید، لینزولید، آمپول متیلن بلو، فنلزین، رازاگیلین، سلژیلین و ترانسیل پرومین ممنوع است.
مصرف قرص پاروکستین در بارداری
قرص پاروکستین با توجه به طبقهبندی FDA آمریکا در گروه D برای مصرف در دوران بارداری قرار دارد. به این معنا که شواهدی مبنی بر خطر آسیب رسیدن به جنین با مصرف این دارو در بارداری وجود دارد. برخی مطالعات نشان میدهد که مصرف داروهای ضدافسردگی مثل پاروکستین یا سیتالوپرام یا فلوکستین، مدت زمان بارداری را کاهش داده و عوارض خطرناکی از جمله زایمان زودرس، کاهش وزن نوزاد در زمان تولد و آسیب به سلامت نوزاد را به همراه دارد. به علاوه برخی تحقیقات نشان میدهد که اگر مادر در 3 ماه اول بارداری از قرص پاروکستین استفاده کند، خطر ابتلای نوزاد به ناهنجاریهای قلبی عروقی و به ویژه نقص دیواره بین بطنی (VSD) و نقص دیواره بین دهلیزی (ASD) افزایش مییابد. به همین دلیل بسیاری از متخصصان زنان و زایمان توصیه میکنند که از مصرف پاروکستین در زمان بارداری “تا حد امکان” پرهیز کنید.
البته در نظر داشته باشید که اگر مادر در دوران بارداری به بیماری افسردگی دچار شود و مشکل را درمان نکند، احتمال آسیب به نوزاد وجود دارد. بنابراین باید مضرات و فواید پاروکستین در بارداری در کنار هم بررسی شود. به همین دلیل اگر در دورهی مصرف پاروکستین باردار شدهاید، حتما موضوع را به اطلاع پزشک رسانده و درباره قطع یا ادامهی مصرف دارو به تجویز ایشان عمل کنید.
مصرف قرص پاروکستین در شیردهی
مصرف پاروکستین در شیردهی فقط با تجویز پزشک مجاز است. به طور کلی این دارو به مقدار بسیار کم به شیر مادر منتقل شده و به نوزاد شیرخوار منتقل میشود. در این شرایط احتمال بروز عوارض جانبی (به مقدار بسیار کم) در نوزاد وجود دارد. با این وجود در مواردی لازم است که مادر برای درمان افسردگی به مصرف دارو ادامه دهد. در این موارد پزشک با در نظر گرفتن شرایط مادر و نوزاد، ممکن است مصرف پاروکستین در زمان شیردهی را مجاز بداند.
توجه: اگر در زمان مصرف پاروکسیتن در شیردهی احساس کردید که نوزاد مثل همیشه شیر نمیخورد، یا نوزاد به طور غیرعادی خوابآلود است، و یا هرگونه علائم غیرعادی در نوزاد مشاهده کردید، فورا موضوع را به اطلاع پزشک برسانید.
مصرف قرص پاروکستین برای کودکان
مصرف قرص پاروکستین در کودکان اکیدا ممنوع است. به طور کلی این دارو نباید در افراد کمتر از 18 سال تجویز و مصرف شود.
عوارض پاروکستین چیست؟
مشابه تمامی داروها، مصرف پاروکستین ممکن است باعث بروز عوارض جانبی در شما شود. البته این دارو در بیشتر افراد عوارض جانبی ندارد یا عوارض آن بسیار خفیف است. عوارض مصرف پاروکستین را میتوان به دو دستهی عوارض شایع و عوارض جدی و خطرناک تقسیم بندی کرد که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم.
عوارض شایع قرص پاروکستین
عوارض شایع پاروکستین معمولا در یک درصد افراد اتفاق میافتد و شامل موارد زیر است:
- حالت تهوع
- سردرد
- مشکل در خوابیدن
- اسهال
- احساس خستگی و ضعف
این عوارض معمولا با گذشت چند هفته از مصرف دارو، دیگر ظاهر نمیشوند. با این وجود اگر این عوارض آزاردهنده شد و یا پس از مدتی از بین نرفت، موضوع را به اطلاع پزشک خود برسانید. همچنین شما میتوانید شدت عوارض جانبی فوق را با عمل کردن به توصیههای زیر کاهش دهید:
- حالت تهوع: دارو را همراه با غذا یا بعد از غذا مصرف کنید. البته بهتر است دارو را با یک غذای ساده مصرف کرده و از خوردن غذاهای سنگین و پرادویه با پاروکستین پرهیز کنید.
- سردرد: مقدار استراحت و مصرف مایعات را افزایش داده و از مصرف نوشیدنیهای الکلی اجتناب کنید. همچنین میتوانید پس از مشورت با پزشک داروساز از قرصهای مسکن استفاده کنید. سردرد معمولا یک هفته پس از شروع مصرف پاروکستین از بین میرود. در صورتی که مشکل طولانیتر شد، حتما به پزشک خود مراجعه کنید.
- مشکل در خوابیدن: دارو را در ابتدای صبح و همراه با صبحانه مصرف کنید.
- اسهال: مصرف آب یا سایر مایعات را افزایش دهید تا از کاهش آب بدن جلوگیری شود. در ضمن از مصرف داروهای ضد اسهال “بدون مشورت با پزشک یا داروساز” اکیدا پرهیز نمایید.
- احساس خستگی و ضعف: در این شرایط دست از کار کشیده و روی زمین بشینید یا دراز بکشید. به علاوه از رانندگی یا انجام سایر کارهای پرخطر اجتناب کنید. همچنین اگر از نوشیدنیهای الکی استفاده میکنید، حتما مصرف آن را کنار بگذارید. زیرا الکل باعث شدید شدن احساس ضعف و خستگی میشود. در نهایت اگر این مشکل پس از یک یا دو هفته از بین نرفت، حتما با پزشک خود مشورت کنید.
عوارض جدی قرص پاروکستین
عوارض جدی پاروکستین بسیار نادر هستند و در کمتر از 0.1 درصد از افراد اتفاق میافتد. این عوارض عبارتند از:
- درد یا فشار در قفسه سینه
- تنگی نفس
- نعوظ دردناکی که بیش از 4 ساعت طول میکشد
- خونریزی شدید که به سختی قطع میشود
- کاهش شدید سطح سدیم در بدن با علائمی نظیر سردردهای مداوم، گیجی یا ضعف طولانی مدت و گرفتگی عضلانی مکرر
- بدتر شدن افسردگی
- افکار مرتبط با آسیب رساندن به خودتان یا خودکشی
- خونریزی روده با علائمی نظیر استفراغ خونی یا استفراغ تیره، سرفه خونی، ادرار خونی و مدفوع قرمز یا سیاه
در صورت مشاهدهی هر یک از علائم فوق، بدون اتلاف وقت به مراکز درمانی یا پزشک خود مراجعه کنید. به علاوه در صورت مشاهدهی عوارضی مثل بیقراری، تاری دید و افزایش و کاهش وزن غیرعادی و تغییرات در عادت ماهیانه (با علائمی مثل خونریزی شدید، لکه بینی یا خونریزی بین دورهها) حتما موضوع را به اطلاع پزشک برسانید.
علاوه بر موارد فوق، مصرف پاروکسین ممکن است باعث بروز واکنشهای آلرژیک شود (در موارد نادر). علائم واکنش آلرژیک به پاروکستین شامل واکنشهای پوستی شدید، کهیر، بثورات پوستی قرمز یا بنفش همراه با تاول، نفس کشیدن دشوار، تورم صورت یا گلو، تب، گلودرد و سوزش چشم است (منبع). در صورت بروز این علائم، خیلی سریع به اورژانس مراجعه کنید.
مسمومیت با قرص پاروکستین
مقدار پاروکستین که باعث اوردوز یا مسمویت دارویی میشود، در هر فردی متفاوت است. با این وجود اگر قرص را بیش از اندازه مصرف کردید و علائم زیر ظاهر شد، خیلی سریع به مراکز درمانی مراجعه کنید (منبع):
- استفراغ
- لرزش
- احساس خواب آلودگی
- افزایش ضربان قلب
- تشنج
- تب
- سرگیجه شدید
سندروم سروتونین از عوارض قرص پاروکستین
مصرف قرص پاروکستین ممکن است باعث بروز یک عارضهی خطرناک به سندروم سروتونین یا مسمویت سروتونین شود. این عارضه میتواند فقط به دلیل مصرف زیاد پاروکستین یا به دلیل مصرف همزمان این دارو با سایر داروها با تاثیر مشابه ایجاد شود. علائم سندروم سروتونین شامل تحریک پذیری، توهم، گیجی، اختلال تفکر، کما، انقباض غضلانی، افزایش ضربان قلب و افزایش یا کاهش فشار خون است (منبع). در صورت مشاهدهی این علائم، خیلی سریع به پزشک یا مراکز درمانی مراجعه کنید.
عوارض قطع پاروکستین چیست؟
به طور کلی احتمال بروز برخی عوارض جانبی پس از قطع کردن بسیاری از داروهای مرتبط با اعصاب و روان وجود دارد. این موضوع درباره قرص پاروکستین هم صادق است و به آن سندرم قطع مصرف پاروکستین گفته میشود. شواهد و مطالعات نشان میدهند که پاروکستین بالاترین میزان بروز و شدت سندروم قطع مصرف را نسبت به سایر داروهای مشابه دارد. به همین دلیل قطع این دارو باید با احتیاط و تحت نظر پزشک باشد. معمولا پزشک با توجه به مدت زمانی که دارو را مصرف کردهاید، یک برنامهی چند هفتهای برای شما تنظیم کرده و رفته رفته دوز دارو را کاهش میدهد تا از عوارض جانبی جلوگیری کند. همچنین ممکن است به جای پاروکستین، قرص فلوکستین برای شما تجویز شود که نیمه عمر بیشتری دارد و بنابراین شدت سندرم قطع را کاهش میدهد.
توجه داشته باشید که اگر مصرف دارو را به یکباره ترک کنید، احتمال بروز عوارض جانبی زیر وجود دارد:
- سرگیجه
- احساس بیماری
- بیحسی یا سوزن سوزن شدن در دستها یا پاها
- مشکل در خوابیدن
- بازگشت افسردگی یا اضطراب
- سردرد
- لرزش
تداخل دارویی پاروکستین
مصرف قرص پاروکستین در کنار داروهای زیر ممکن است باعث تداخل دارویی شود:
- سایمتیدین، وارفارین، تاموکسیفن، تئوفیلین، دیگوکسین و تریپتوفان
- داروهای مهارکننده مونوآمین کسیداز (MAOIs) مانند ایزوکربوکسازید، فنلزین، لینزولید، رازاگیلین، سلژیلین و ترانسیل پرومین
- داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAID) نظیر آسپیرین، بروفن، ناپروکسن، سلکوکسیب، دیکلوفناک و ایندومتاسین
- داروهای بیماری اسکیزوفرنی
- داروهای موثر بر ضربان قلب
- داروهای دیورتیک یا ادرار آور
- داروهای ایدز یا اچ آی وی
- داروهای بیماری حمله خواب یا نارکولپسی (ADHD) مثل آمفتامین، آتوموكستین، دكستروآمفتامین، دكسدرین، آدرال و ویوانس
- داروهای ضد درد مخدر مثل ترامادول و فنتانیل
- سایر داروهای درمان کنندهی اضطراب، اختلالات خلقی، اختلال تفکر، یا بیماری روانی مثل بوسپیرون، لیتیوم و سایر داروهای ضدافسردگی و ضد روان پریشی
- داروهای میگرن مانند سوماتریپتان، ریزاتریپتان و زولمیتریپتان
- داروهای ضد تشنج مانند فنوباربیتال و فنی توئین
ممکن است برخی دیگر از داروها و حتی داروهای گیاهی مثل مخمر سنت جان هم با پاروکستین تداخل داشته باشند. به همین جهت حتما لیستی از تمامی داروهای مصرفی (شامل داروهای شیمیایی، گیاهی و حتی مکملها) تهیه کرده و قبل از مصرف پاروکستین به اطلاع پزشک برساند.
داروهای مشابه و جایگزین پاروکستین
قرص پاروکستین در گروه داروهای ضدافسردگی و داروهای مهارکننده انتخابی سروتونین طبقهبندی میشود. همچنین این دارو از نظر درمانی در گروه داروهای موثر بر سیستم اعصاب مرکزی و زیرگروه داروهای روان درمانی قرار میگیرد. به همین جهت ممکن است به جای داروی قرص پاروکستین هر یک از داروهای زیر برای شما تجویز شود:
- سیتالوپرام (Citalopram)
- اس سیتالوپرام (Escitalopram)
- فلوکستین (Fluoxetine)
- فلووکسامین (Fluvoxamine)
- سرترالین (Sertraline)
این داروها شدت اثر متفاوتی داشته و با دوز متفاوتی مصرف میشوند. توصیه میکنیم که این داروها را بدون نسخه و مشورت پزشک مصرف نکنید.
پاسخ به پرسشهای متداول درباره پاروکستین
در صورت فراموشی یک نوبت از قرص پاروکستین چیکار کنیم؟
قرص پاروکستین معمولا یک نوبت در روز و صبحها مصرف میشود. در صورتی که مصرف یک نوبت از دارو را فراموش کردید، اصلا جای نگرانی وجود ندارد. اگر قبل از خوابیدن یادتان آمد که قرص را مصرف نکردید، همان موقع قرص را بخورید. اما اگر در طول شب یا صبح روز بعد یادتان افتاد، نوبت فراموش شده را کنار بگذارید. به هیچ عنوان دو دوز از پاروکستین را همزمان مصرف نکنید. این کار ممکن است باعث مسمویت و بروز عوارض شدید و خطرناک شود.
آیا قرص پاروکستین انزال زودرس را درمان میکند؟
بله؛ قرص پاروکستین یکی از داروهای موثر روی زود انزالی است. البته دوز و نحوهی مصرف آن باید توسط پزشک مشخص شود. بنابراین به هیچ عنوان این دارو را به صورت خودسرانه برای افزایش زمان انزال مصرف نکنید.
پاروکستین یا سرترالین یا فلوکستین، کدام بهتر است؟
قرص پارکستین در مقایسه با سایر داروهای ضدافسردگی SSRI نظیر سرترالین یا فلوکستین هیچ گونه برتری یا ضعفی ندارد. البته بروز برخی عوارض جانبی مثل تعریق یا خواب آلودگی در این دارو شایعتر از سایر داروهای مشابه است. در مجموع برخی از بیماران به یکی از این داروها پاسخ بهتری میدهند و برخی به یک گزینهی دیگر. معمولا اگر پس از 6 هفته مصرف یک دارو، پاسخ درمانی مناسب دریافت نشد، پزشک دارو را عوض میکند.
قیمت قرص پاروکستین چقدر است؟
قیمت قرص پاروکستین خارجی حدود 1 دلار برای هر قرص است (این قیمت برای قرص 10، 20 و 30 تقریبا یکسان است). البته اکیدا توصیه میکنیم از خرید اینترنتی پاروکستین پرهیز کرده و این دارو را فقط با تجویز و نسخهی پزشک و از داروخانههای معتبر خریداری کنید.
آیا مصرف پاروکستین برای طولانیمدت مشکلی ندارد؟
مصرف طولانی مدت این دارو در بیشتر افراد مشکلی ایجاد نمیکند. البته برخی از افراد ممکن است دچار اختلالات جنسی نظیر اختلال در نعوظ یا کاهش میل جنسی شوند. حتی در مواردی ممکن است این عوارض پس از قطع مصرف دارو هم ادامه داشته باشد. پیشنهاد میکنیم در این مورد با پزشک خود مشورت کنید.
همچنین مصرف پاروکستین برای بیش از یک سال، ریسک ابتلا به دیابت را افزایش میدهد. به همین دلیل پزشک باید وضعیت بدن شما را در مصرف طولانی این دارو تحت نظر داشته باشد.
آیا قرص پاروکستین باعث چاقی میشود؟
پاروکستین میتواند باعث کاهش اشتها و میل شما به غذا شود، به این ترتیب ممکن است با شروع مصرف آن مقداری وزن کم کنید. البته در ادامه و با بازگشت اشتها، ممکن است کمی وزن اضافه کنید. به طور کلی اگر هنگام مصرف این قرص دچار کاهش یا افزایش وزن غیرمعمول شدید، حتما موضوع را به اطلاع پزشک برسانید.
آیا قرص پاروکستین با داروهای پیشگیری از بارداری تداخل دارد؟
خیر؛ پاروکستین هیچ تاثیری روی قرصهای پیشگیری از بارداری از جمله قرصهای ترکیبی یا قرصهای اورژانسی ندارد.
آیا قرص پاروکستین برای ترک خودارضایی موثر است؟
بله موثر است. ولی دوز و نحوهی مصرف دارو باید توسط پزشک مشخص شود. در این مورد توصیه میکنیم که به یک ارولوژیست مراجعه کنید.
داپوکستین یا پاروکستین، کدام یک برای زود انزالی بهتر است؟
تفاوت این دو دارو در این است که داپوکستین تاثیر فوری دارد ولی پاروکستین برای اثرگذاری مناسب باید در یک دورهی زمانی مشخص مصرف شود. اینکه کدام دارو برای شما بهتر است، موضوعی است که پزشک متخصص پس از بررسی شرایط شما تعیین میکند. بنابراین نمیتوان گفت که کدام دارو بهتر است. به علاوه مصرف همزمان این دو دارو هم توصیه نمیشود.
آیا قرص پاروکستین باعث ناباروری میشود؟
برخی شواهد نشان میدهد که پاروکستین میتواند کیفیت اسپرم در آقایان را تحت تاثیر قرار دهد. البته این مشکل پس از قطع مصرف دارو برطرف شده و کیفیت اسپرم به حالت اول بازمیگردد. در مجموع شواهد قطعی مبنی بر تاثیر پاروکستین بر ناباروری آقایان وجود ندارد. بهتر است در این مورد با پزشک خود مشورت کنید.
همچنین هیچ گونه مدرک محکمی وجود ندارد که نشان دهد مصرف پاروکستین باعث نازایی در زنان میشود. با این حال اگر قصد دارید که حامله شوید، حتما در مورد مصرف پاروکستین با پزشک خود مشورت کنید.
آیا قرص پاروکستین باعث اختلال جنسی میشود؟
اختلالات جنسی از عوارض جانبی قرص پاروکستین هستند. این عوارض در مردان و زنان عبارتند از:
- نعوظ دردناک، مشکلات نعوظ و مشکلات انزال در مردان
- خونریزی واژینال و اختلال در ارگاسم
- کاهش میل جنسی
پیشنهاد میکنیم برای آشنایی بیشتر با پاروکستین و موارد مصرف آن، ویدئوی زیر را به زبان اصلی (انگلیسی) مشاهده نمایید:
در صورت تمایل میتوانید صوت این ویدئو را به صورت جداگانه (زبان اصلی – انگلیسی) بشنوید:
این عوارض در بیشتر موارد دو هفته پس از شروع مصرف دارو از بین میروند. در موارد بسیار نادر، این عوارض ممکن است برای مدت طولانیتری ادامه داشته باشند و حتی پس از قطع دارو نیز بهبود نیابند.
سوال دیگری درباره داروی قرص پاروکستین دارید؟ یا تجربه مصرف پاروکستین را دارید؟ آن را در قسمت نظرات با ما به اشتراک بگذارید.
دوز مصرفی، عوارض جانبی و سایر اطلاعات ارائه شده در این مطلب با توجه به وبسایتهای خارجی و دیگر مراجع جمعآوری شده و لیلیمگ هیچ گونه مسئولیتی در قبال صحت آنها ندارد. توصیه میکنیم داروی پاروکستین را فقط تحت نظر پزشک مصرف کنید.
سلام من چند سال بود که قرص پاروکستین ۲۰ میل رو بصورت یک دوم مصرف میکردم
تا اینکه در حدود ۵ هفتگی ک از بارداریم میگذشت متوجه شدم باردارم و دیگه اون قرص یک دوم رو هم نخوردم
آیا احتمال وجود مشکلی هست ؟؟؟؟
سلام دوست عزیز
در این مورد فقط و حتما با پزشک متخصص زنان مشورت کنید. همچنین مصرف هرگونه دارو در دوره بارداری با اطلاع و نظر ایشان باشد.