جلوگیری از بارداری روش‌های مختلفی دارد. روش‌های پیشگیری را از یک منظر می‌توان به دو دسته‌ی هورمونی و غیرهورمونی تقسیم بندی کرد. روش‌های هورمونی معمولا بازدهی بیشتر نسبت به روش‌های غیرهورمونی و طبیعی دارند. از طرفی این روش‌ها برخی از تاثیرهای طولانی مدت روش‌های غیرهورمونی نظیر جراحی یا کاشت ایمپلنت را ندارند و به همین جهت از محبوب‌ترین روش‌های پیشگیری محسوب می‌شوند. اما آیا استفاده از روش‌های هورمونی، بهترین روش جلوگیری از بارداری است؟ برای پاسخ به این پرسش و آشنایی با انواع مختلف روش‌ها جلوگیری با این مقاله از مجله اینترنتی لی‌لی‌مگ همراه شوید.

آشنایی با انواع راه های جلوگیری از بارداری
بهترین روش جلوگیری از بارداری چیست؟

انواع روش های جلوگیری از بارداری چیست؟

جلوگیری از بارداری به معنای استفاده از ابزارهای فیزیکی، داروهای هورمونی، عمل جراحی و یا برخی روش‌های جنسی برای پیشگیری از تشکیل نطفه در رحم یا همان حاملگی است. زن و شوهر با انجام این روش‌ها می‌توانند زمان بچه دار شدن را تعیین کرده و یا آن را به تاخیر بیندازند. نکته‌ی مهم در استفاده از انواع روش جلوگیری از بارداری این است که هر کدام از روش‌ها میزان موفقیت متفاوتی دارند. برخی از روش‌ها می‌توانند تا 99 درصد از بارداری پیشگیری کرده و در برخی این احتمال تا 80 درصد هم کاهش می‌یابد.
برای آشنایی با روش‌های پیشگیری از بارداری ویدیو زیر را تماشا کنید:

در صورت تمایل می‌توانید صوت این ویدئو را جداگانه بشنوید:

روش های جلوگیری از بارداری به دسته‌های زیر تقسیم می‌شود:

  • روش های طبیعی پیشگیری از بارداری: در این روش‌ها از هیچگونه ابزار یا داروی خاصی استفاده نمی‌شود و به همین دلیل به آنها جلوگیری طبیعی از بارداری گفته می‌شود. روش تقویمی، بیرون کشیدن الت در زمان انزال و اقدام به رابطه در زمان شیردهی از جمله‌ی این روش‌ها هستند.
  • روش‌های دائمی پیشگیری از بارداری: این روش‌ها شامل بستن لوله‌های رحم و ایمپلنت لوله‌های رحم در خانم‌ها و وازکتومی در آقایان است. با استفاده از این روش‌ها می‌توان به صورت دائمی و با احتمال بسیار بالا از حاملگی جلوگیری کرد.
  • قرص اورژانسی ضد بارداری: استفاده از قرص ضد بارداری رایج‌ترین و بهترین روش جلوگیری از بارداری بعد از رابطه و ریختن اسپرم در واژن است. به این روش در اصطلاح جلوگیری از بارداری اورژانسی گفته می‌شود.
  • روش های غیرهورمونی پیشگیری از بارداری: در این روش‌ها معمولا از یک ابزار خاص استفاده می‌شود. این ابزار روی الت مرد (کاندوم مردانه) یا درون واژن زن (کاندوم زنانه، کلاهک رحم و میله ای یو دی) قرار گرفته و از ورود اسپرم به واژن جلوگیری می‌کند. برای آشنایی بیشتر با این موارد به مقاله لی‌لی‌مگ درباره انواع روش غیر هورمونی ضد بارداری مراجعه نمایید.
  • روش های هورمونی پیشگیری از بارداری: در این روش‌ها از داروهای هورمونی برای جلوگیری از بارداری استفاده می‌شود. روش‌های هورمونی با افزایش سطح استروژن و پروژسترون مانع تخمک گذاری شده و ترشحات رحمی را غلیظ‌تر می‌کنند تا اسپرم به راحتی وارد رحم نشود. در ادامه‌ی همین مقاله به معرفی هرچه بیشتر این موارد خواهیم پرداخت.

بهترین راه جلوگیری از بارداری چیست
کم خطرترین و بهترین روش جلوگیری از بارداری

جلوگیری از بارداری با قرص ضد بارداری

جلوگیری از بارداری با قرص های ضد بارداری یکی از رایج‌ترین روش‌ها در دنیاست. این روش بعد از روش جراحی و آی یو دی، سومین روش پرطرفدار در میان زنان محسوب می‌شود. مطابق آمار موجود حدود 8.8 درصد از خانم‌ها از این روش برای جلوگیری استفاده می‌کنند. جالب است بدانید که در کشور پرتقال حدود 50 درصد از زنان از این روش برای پشیگیری از بارداری استفاده می‌کنند. قرص ضدبارداری ضریب اثر 99 درصد دارد و تنها زمانی ممکن است اثرگذار نباشد که نظم خوردن قرص‌ها به هم بریزد.

انواع قرص پیشگیری از بارداری
انواع قرص جلوگیری از بارداری

مزایای جلوگیری از بارداری با قرص

عوارض جلوگیری از بارداری با قرص

چند نکته درباره پیشگیری از بارداری با قرص

بهترین روش ضد بارداری با قرص
مزایا و معایب مصرف قرص برای جلوگیری از بارداری

پیشگیری از بارداری با چسب ضد بارداری

پیشگیری از بارداری با استفاده از چسب های ضد بارداری روشی نسبتا موثر است که تا 91 درصد از حاملگی جلوگیری می‌کند. این چسب‌ها ظاهری مربعی شکل مانند چسب‌ زخم دارند و بر روی بازو، شکم، کمر یا باسن چسبانده می‌شوند. چسب‌ پیشگیری از حاملگی فقط برای یک هفته کارایی داشته و بعد از آن باید آن را تعویض کنید. در ضمن باید برای سه هفته متوالی از این چسب‌ها استفاده کرده و سپس مصرف آن برای یک هفته قطع کنید. همچنین شروع استفاده از این چسب باید در 5 روز اول قاعدگی باشد.

بهترین راه های جلوگیری از بارداری
استفاده از چسب از راه های جلوگیری بارداری

مزایای چسب جلوگیری از بارداری

معایب چسب جلوگیری از بارداری

چند نکته درباره پیشگیری از بارداری با چسب

بهترین راه پیشگیری از بارداری چیست
چسب ضدبارداری از روش های ضد بارداری هورمونی

جلوگیری از بارداری با آمپول ضد بارداری

جلوگیری از بارداری با آمپول از روش‌هایی است که در صورت استفاده‌ی صحیح تا 99 درصد از حاملگی پیشگیری می‌کند (منبع). این آمپول‌ها انواع مختلفی دارد و مدل‌های مختلف آن برای چند ماه از حاملگی جلوگیری می‌کند. برای مثال آمپول سه ماهه ضدبارداری که با نام آمپول دپوپروورا شناخته می‌شود، حاوی هورمون پروژستین است که برای مدت سه ماه از بارداری جلوگیری می‌کند. آمپول یک ماهه ضدبارداری یا سیکلوفم نوع دیگر این آمپول‌هاست که حاوی هورمون‌های استروژن و پروژستین است و برای یک ماه از بارداری پیشگیری می‌کند. هر دو مدل آمپول بعد از یک هفته تاثیر می‌کنند و برای افرادی که سابقه سرطان سینه و قاعدگی نامنظم دارند، توصیه نمی‌شود. جالب است بدانید که در کشور اندونزی حدود 33 درصد از زنان از این روش برای پیشگیری از بارداری استفاده می‌کنند. برای آشنایی بیشتر با این روش جلوگیری از بارداری، شما را به دیدن ویدیوی زیر دعوت می‌کنیم:

آمپول از روش های جلوگیری بارداری
آمپول جلوگیری از بارداری سه ماهه

مزایا پیشگیری از بارداری با آمپول

عوارض پیشگیری از بارداری با آمپول

چند نکته درباره جلوگیری از بارداری با آمپول

بهترین راه برای پیشگیری از بارداری چیست
تزریق آمپول از بهترین راه های جلوگیری از حاملگی

پیشگیری از بارداری با حلقه های ضد بارداری

پیشگیری از بارداری با حلقه واژنی یا حلقه مهبلی، اگر به درستی استفاده شود، تا 99 درصد از بارداری پیشگیری می‌کند. این حلقه مشابه کلاهک رحمی، اسفنج و دیافراگم در دهانه رحم قرار می‌گیرد و باعث آزاد شدن هورمون‌های پروژستین و استروژن در بدن می‌شود. حلقه واژنی باید در 5 روز اول قاعدگی در جایش قرار بگیرد. در این شرایط این حلقه تا 21 روز برای جلوگیری از بارداری موثر است. در نظر داشته باشید که می‌توان این حلقه را بدون مراجعه به پزشک و در خانه نصب کرد. اما اگر حلقه به درستی در جایش قرار نگیرد، بازدهی آن تا 91 درصد کاهش می‌یابد.

جلوگیری از بارداری به روش سنتی
جلوگیری از بارداری ناخواسته با حلقه واژنی

مزایای حلقه جلوگیری از بارداری

معایب حلقه پیشگیری از بارداری

چند نکته درباره جلوگیری از بارداری با حلقه

بهترین روش جلوگیری بارداری چیست
حلقه واژنی از روش های جلوگیری از بارداری

جلوگیری از بارداری با دستگاه ضد بارداری (آی یو دی)

جلوگیری از بارداری با آی یو دی (iud) یک روش طولانی مدت است که تا 99 درصد از حاملگی پیشگیری می‌کند. این دستگاه در داخل رحم قرار می‌گیرد و به علت هورمون‌هایی که آزاد می‌کند، مانع رسیدن اسپرم به تخمک می‌شود. در حال حاضر 4 برند آی یو دی هورمونی وجود دارد که سال‌های تاثیرگذاری متفاوتی دارند. برند میرنا (Mirena) و برند لیلتا (Lyletta) تا 7 سال، برند کیلینا (Kyleena) تا 5 سال و برند اسکایلا (Skyla) تا 3 سال موثر است. هر 4 برند از هورمون پروژستین برای پیشگیری از بارداری استفاده می‌کنند. البته دستگاه آی یو دی مدل غیرهورمونی یا مسی هم دارد که عملکرد آن با مدل هورمونی متفاوت است. برای آشنایی بیشتر با این دستگاه شما را به دیدن ویدیوی زیر دعوت می‌کنیم:

بهترین روش برای جلوگیری از بارداری چیست
آی یو دی از روش های هورمونی پیشگیری از بارداری

مزایای دستگاه جلوگیری از بارداری

معایب دستگاه پیشگیری از بارداری

چند نکته درباره دستگاه جلوگیری از بارداری در زنان

کدام روش جلوگیری از بارداری بهتر است
مزایا و معایب دستگاه آیودی برای جلوگیری از بارداری

پیشگیری از بارداری با ایمپلنت ضد بارداری

پیشگیری از بارداری با ایمپلنت یا کپسول تقریبا به اندازه‌ی روش آی یو دی موثر است. این ایمپلنت توسط پزشک در زیر پوست بازو کاشته می‌شود. البته نحوه‌ی کاشت به گونه‌ای است که کپسول در زیر پوست مشخص نباشد. این دستگاه هورمون پروژستین را در بدن آزاد کرده و برای مدت سه سال از بارداری جلوگیری می‌کند. درصد بازدهی ایمپلنت یا کپسول کاشتنی ضدبارداری 99 درصد است (منبع).

بهترین روش پیشگیری از بارداری چیست
ایمپلنت از روش‌های هورمونی جلوگیری از بارداری

مزایای پیشگیری از بارداری با ایمپلنت

مضرات پیشگیری از بارداری با ایمپلنت

چند نکته درباره جلوگیری از بارداری با ایمپلنت

بهترین روش برای جلوگیری از بارداری با ایمپلنت
پیشگیری از بارداری هورمونی با کپسول کاشتنی

پاسخ به سوالات متدوال درباره جلوگیری از بارداری

کدام روش به شکل قطعی از بارداری جلوگیری می‌کند؟

هیچ کدام از روش‌های پیشگیری از بارداری شامل کاندوم، آی یو دی و حتی قرص‌های ضدبارداری به صورت قطعی و 100 درصدی از بارداری جلوگیری نمی‌کنند. حتی با وجود استفاده از این روش‌ها هم همیشه چند درصد احتمال بارداری وجود دارد. البته هرچه روش پیشگیری صحیح‌تر و با دقت بیشتری اجرا شود، احتمال موفقیت آن در پیشگیری از بارداری بیشتر خواهد بود.

بهترین روش جلوگیری از بارداری کدام است؟

فاکتورهای مختلفی در انتخاب بهترین روش جلوگیری موثر است و معمولا این روش در افراد مختلف متفاوت است. به همین جهت پیشنهاد می‌کنیم به یک متخصص بهداشت مراجعه کرده و نگرانی‌های بهداشتی خود را با ایشان مطرح کنید. در این شرایط و با بررسی تمامی جوانب از جمله سطح هورمون‌ها و وضعیت پریود، بهترین روش پیشگیری برای شما انتخاب خواهد شد.

آیا روش‌های جلوگیری از بارداری باعث نازایی می‌شوند؟

استفاده از کاندوم یا سایر روش‌های غیرهورمونی و همچنین استفاده از حلقه، آی یو دی و سایر روش‌های هورمونی همگی از راهکارهای موقت جلوگیری از بارداری هستند و در صورت قطع مصرف، اثر آنها به سرعت از بین رفته و مشکلی برای بارداری ایجاد نخواهند کرد.

آیا روش‌های پیشگیری باعث کاهش میل جنسی می‌شوند؟

استفاده از روش‌های هورمونی نظیر قرص‌های ضدبارداری باعث تغییر در سطح هورمون تستوسترون شده و میل جنسی را کاهش می‌دهند. برای پیشگیری از این مشکل می‌توانید از روش‌های غیرهورمونی مثل کاندوم یا آی یو دی غیرهورمونی استفاده کنید.

انواع روش های جلوگیری از بارداری چیست؟
بهترین روش ضد بارداری کدام است؟

سخن پایانی درباره راه های پیشگیری از بارداری

پیشگیری از بارداری روش‌های مختلفی دارد که در این مطلب به بررسی روش‌های هورمونی و میزان تاثیرگذاری آنها پرداختیم. روش‌های هورمونی در مقایسه با روش‌های غیرهورمونی مزایا و معایبی دارند. از مهمترین مزایای این روش‌ها می‌توان به اثرگذاری بالا، عدم قطع رابطه جنسی و کاهش لذت جنسی اشاره کرد. در طرف مقابل این روش‌ها معایب مهمی دارند که از جمله‌ی آن می‌توان به نامنظم شدن قاعدگی و یا قطع آن برای مدتی اشاره کرد (برای آشنایی بیشتر به فایل pdf انتهای صفحه مراجعه کنید). به علاوه روش‌های هورمونی تاثیر منفی بر روی کبد داشته و استفاده از آنها به افرادی که بیماری کبدی دارند، اصلا توصیه نمی‌شود. با توجه به این موارد پیشنهاد می‌کنیم قبل از استفاده از روش های پیشگیری از بارداری هورمونی حتما با پزشک زنان و همچنین افرادی که سابقه‌ی استفاده از این روش‌ها را داشته‌اند، مشورت کنید. در پایان از شما همراهان عزیز درخواست می‌کنیم که اگر تجربه یا پیشنهادی درباره از روش‌های مختلف پیشگیری دارید، آن را در قسمت نظرات با ما و سایر کاربران به اشتراک بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *